legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


TudományNap a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában

Tudásfeltöltés > Aktuális
2011.06.06.

Beszámoló az OTP Fáy András Alapítvány megjelenéséről a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola TudományNapi rendezvényén

Beszámoló az eseményről

A középiskolások tudományok iránti érdeklődésének s ezzel tudás-orientációjának erősítésére indított igen sikeresnek bizonyult programot tudománykommunikációs műhelyünk, együttműködve akadémiai kutatóintézetekkel és egyetemekkel. A középiskolákban megszervezett programok során a diákok közvetlen, átélhető személyes élményeket szereznek a tudományok izgalmas kérdéseiről látványos előadások, kísérleti bemutatók, multimédiás eszközök révén.

2011. június 6-án a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában (7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 15.) megrendezésre került TudományNapi rendezvényünk, melyen két tudományos-ismeretterjesztő előadásra került sor. Előzetes egyeztetés alapján az iskola igényeit figyelembe véve alakítottuk ki a programot, és kértük fel az előadókat. A program iskolán belüli népszerűsítésében tanárok segítették munkánkat, így a két előadáson és az interaktív kísérleti bemutatón hozzávetőlegesen 100 diák vett részt.

A rendezvény teljes ideje alatt megjelenésre került az OTP Fáy András Alapítvány és a Tudásfeltöltés oldal:
• Arculat megjelenítése (roll-up kihelyezése az előadások helyszínén)
• Szóróanyagok terjesztése a tanárok körében
• Figyelem felhívása a Tudásfeltöltés weboldalra

Előadások:
A hangok fizikája – hangelemzés

Dr. Almási Gábor egyetemi docens, PTE TTK Fizika Intézet

Az előadás során a különböző eredetű hangok összetételének vizsgálata alapján osztályozzák a hangokat. Példaként megvizsgálják a különböző környezeti zajokat, a hangszerek hangját, az élővilágban előforduló hangokat, az emberi hangot. A hangok elemzését matematikai módszerek alkamazásával, számítógépes programok segítségével végezik.

Szex, kromoszómák, szexkromoszómák

Dr. Hoffmann Gyula egyetemi docens, PTE TTK Biológiai Intézet

A szex átszövi a körülöttünk lévő világot, és a tudatunkat. Most is valami nagyon szilárd kiindulási ponttól, Darwintól indulunk el, lefektetjük szexualitástól izzó alapelveit, amelyek elvezetnek annak levezetéséhez, hogy miért a legéletképesebbek élnek túl. Előbbi elvekkel a tarsolyában (legalábbis Neki) nem okozott nehézséget a látszólag életképességet csökkentő, sokszor szélsőséges jellegek, mint a pávafarok és a szarvasagancs létrejöttének megmagyarázása. Néhány szép példával szemléltetjük eszméjének, a szexuális szelekciónak (=nemi/ivari kiválasztódás) a működését. Szó lesz elefántfókákról, pávákról, talán más cifrálkodó lényekről. Ezt követően ugrunk néhány évtizedet, és a nemek kialakulásának kromoszómális, majd még néhány évtizedet, amikor molekuláris alapjait vizsgáljuk. Végül igazi különlegességekről lesz szó: teknőctarka és kalikó macskákról, és (néha pontosan) félig hím, félig nőstény egyedekről.

Indikátorok:
• Az iskola mintegy 500 diákjából 100 fő vett rész a programon, hallgatta meg az előadásokat
• 2 előadó tartott előadást tudományos témakörben (fizika, biológia)

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez